27.04.2012. Hrvatsko planinarsko društvo BILO

Ove je godine s uspjehom Opću planinarsku školu HPD-a “BILO” završilo 18 planinara kojima su u petak 20. travnja na prigodnoj svečanosti uručene diplome. Diplome je, nakon kratkog obraćanja predsjednika društva Ivice Kušeka – Hansa, uručila voditeljica planinarske škole Ivana Kolar.

Opća planinarska škola trajala je 2 i pol mjeseca u toku kojih su planinari kroz 8 predavanja s 22 obrađene teme savladali teorijska znanja. Uvodno predavanje je održao prof. dr. Željko Poljak, legenda hrvatskog planinarstva, dok su ostala predavanja održali stručnjaci, iskusni planinari „BILA“ i vodiči, svatko u svojem području: Antonija Genc,  Ivica Kušek, Boris Majerus, Mladen Pandurić, dr. Tatjana Jurić, dr. Dragica Kramarić, prof. Zoran Pintarić i prof. Miroslav Kanisek. Na predavanjima su planinari mogli naučiti o osnovnim planinarskim temama; od povijesti planinarstva, planinarske organizacije, priprema za odlazak u planinu, planinarske opreme do kretanja u planini, planinarskih puteva i markacija te osnova orijentacije, čitanja karata i zemljovida, zaštiti prirode i speleologiji. Učilo se i o planinarskoj medicini, opasnostima i prvoj pomoći u planini, te stručnim znanjima iz osnova alpinizma i čvorologije, upotrebi tehničke opreme, ali i prehrani u planini i meteorologiji za planinare.

Ta su znanja potvrđena i izvježbana na praktičnom dijelu u terenskoj nastavi kroz četiri stručna izleta na kojima su ih educirali vodiči Ivana Kolar, Antonija Genc, Mladen Pandurić, Ivica Kušek, Boris Majerus, Renato Rac i Ivan Burić uz stručnu pomoć HGSS-a stanica Ogulin i Bjelovar. Na ovim su edukacijama planinari stekli praktična znanja o kretanju i orijentaciji na planini, ali i specijalizirana znanja iz visokogorskog planinarenja, alpinizma i osnova spašavanja.

Zanimljivo je spomenuti da najmlađa polaznica škole ima samo 14 godina dok je najstarija navršila 58 godina, no ipak svi su planinari diplome HPS-a uistinu i zaslužili. Stečeno znanje su polaznici škole potvrdili na praktičnom i teorijskom dijelu ispita gdje su pred stručnom komisijom pokazali nova znanja i usvojene planinarske vještine, na čemu im od srca čestitamo. Vjerujemo da će nakon ove škole uz više sigurnosti i s većom zadovoljstvom odlaziti na planinarske pohode i osvajati mnoge vrhove, a neki se odlučiti i za daljnju specijalizaciju i aktivnost uz planinarskoj organizaciji.

HPD „BILO“ djeluje u Koprivnici već 84 godine, a zadnjih godina, uz organizaciju brojnih izleta za svoje članove, sve više napora ulaže u edukaciju stručnog osoblja: vodiča i markacista. Prošle godine su pokrenuli i opće školovanje planinara usklađeno s preporukama o izvođenju općih planinarskih škola Komisije za obrazovanje Hrvatskog planinarskog saveza. Škola polaznicima pruža osnovna znanja potrebna za sigurno i

ugodno planinarenje. Kako je većina polaznika ovo iskustvo ocijenila izuzetno korisnim, sigurno će i iduće godine biti zainteresiranih za upis u školu.