Odustati od sna, bez obzira na sve prepreke putem, za Marjana Lonjaka i Ivana Štefičara bilo je nemoguće. Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB), ultimativni izazov svakog ultra trkača, bio je san koji ih je proteklog vikenda odveo na utrku dugu 170km sa 10.000m uspona kroz Francusku, Italiju i Švicarsku. Marjan Lonjak i Ivan Štefičar u nedjelju su, nakon 44 sata i 28 minuta, uspješno završili jedan od najtežih ultra maratona današnjice i simbol ljudske izdržljivosti, koja za svakog ozbiljnog trkača ima kultni status.

Prolazeći kroz rijeke, glečere i surov alpski teren i tri zemlje, ova najnemilosrdnija europska utrka natjecatelje vodi na čak 10 planinskih vrhova. Sa startom i ciljem u Chamonix –u, većina natjecatelja na stazi provede dvije noći, budući je vremenski limit za završiti utrku 46 sati i 30 minuta.

UTMB je utrka koja natjecateljima nudi jedan drugačiji izazov, osim uobičajene borbe s vremenom. Ovo je utrka u kojoj si sam protiv planine. Protiv planine koja je poznata kao jedna od najsmrtnijih planina na svijetu, čija težina je godinama inspiracija mnogim avanturistima. Trčati u sjeni Mont Blanca, prolazeći kroz različite konfiguracije terena i visinske razlike, sa nepredvidljivim vremenom koje ima raspon od kiše do visokih temperatura, izazov je veći od natjecanja sa drugim sudionicima utrke.

Za sudjelovanje u utrci Marijan Lonjak i Ivan Štefičar prošli su dugi put. Prve godine održavanja ove utrke, 2003.godine, sudjelovalo je 700 natjecatelja. Čak 5500 kandidata prijavilo se za sudjelovanje ove godine, od čega je samo njih 2.300 iz 86 zemalja dobilo priliku sudjelovati u utrci. Za uopće se kandidirati na utrku bilo je potrebno sakupiti 9 kvalifikacijskih bodova, od prošle godine 1 bod više. Marijan i Ivan su se čak dva puta prijavljivali, za utrke 2014. i 2015.godine, a kako nisu bili izvučeni morali su svake godine iznova obnavljati bodove (i zaraditi dodatne radi pooštrenja uvjeta). Za 2016.godinu dobili su direktni ulaz.

Kvalifikacijske utrke za koje se dobivaju bodovi koji omogućavaju prijavu na UTMB nisu nimalo jednostavne. Marijan i Ivan su tako primjerice završili:

  • 2012. – Velebit ultra – 100 km
  • 2013. – Velebit ultra – 100 km
  • 2013. – Učka trail – 43 km
  • 2014. – 100 milja Istre – 167 km
  • 2015. – 100 milja Istre – 110 km
  • 2015. – Velebit ultra – 75 km

Od 2.300 najboljih ultra trkača na svijetu, njih samo 43% uspješno je završilo utrku. Među njima i Marijan i Ivan.

Biti finišer utrke UTMB san je svakog pravog ultra trkača. Jer ništa se ne može usporediti sa prolaskom kroz centar Chamonixa nakon dva dana i dvije noći, kroz ulice prepune ljudi koji navijaju za svakog trkača kao da je prvi i viču ‘courage!’ and ‘allez, allez!’ i zvone zvonima. Tada se zaborave i nestanu svi demoni s kojima su se natjecatelji borili kroz noć i svi bolovi, problemi i borbe. Prepoznajući svu težinu utrke i fizički i psihičku snagu potrebnu za njezin završetak, publika i organizatori svakom natjecatelju pružaju osjećaj pri prolasku kroz ciljnu ravninu kao da je osvajač olimpijskog odličja.  Jer svaki natjecatelj protekli je vikend na utrci UTMB imao svoju vlastitu misiju i unutarnju borbu, svaki je dao svoj maksimum i natjerao se do krajnjih granica. A Vangelisov „Conquest of Paradise“, koji je svirao na startu utrke i odzvanjao gradom kada se ulazilo u cilj, dugo će još odzvanjati u glavama ovih heroja, finišera najpoznatije utrke trail trčanja na svijetu i neslužbenog svjetskog prvenstvo.

Ultra-Trail du Mont-Blanc bio je san koji je Marijanu i Ivanu ušao u srce i dušu, za koji su se spremali tri godine. Izazov kojeg su sanjali da završe. I to im je uspjelo u nedjelju 28.kolovoza, nakon 44 sati i 28 minuta.

Za opskrbu opremom, hranom i ostalim „potrepštinama“ kao i podršku tijekom utrke brinuli su se mladi bračni par Krunoslav Rukelj i Elena Avramenko, a Elena je ujedno zaslužna za sve fotografije s utrke. Jedno veliko HVALA njima za dvije neprospavane noći i za odličan „SUPPORT“.

Kvalifikacije, pripreme, kotizacija i ostali troškovi koji se vežu uz ovu utrku još su jedna stepenica koju je bilo potrebno prijeći prije uopće dolaska na start i ovdje treba posebno zahvaliti sponzorima koji su pomogli u realizaciji ovog pothvata: Planinarsko društvo „Pusti duh“, IZO-ING hidroizolacijski sustavi, Mobilisis,  Parkovi d.d., ACT Plavec, Velpro, Servis hidraulike Herceg, Automobili Lončar, Oikon, SRD 315 Sjeverozapad, Konzum, Šareni slon, Bravarsko obrt Pokos, Godina d.o.o., SPH (Sindikat policije Hrvatske).